26 Nisan 2013 Cuma

Spor maceram - nereden nereye... :)

Sevgili Serap'ın yorumu üzerine ben kendi egzersiz maceramı buraya yazayım istedim, ne yaptım ne ettim paylaşabilmek için. Sağlık açısından doğrusunu yanlışını çok bilemiyorum, bana dokunmadı ve çok da iyi geldi. Hem daha kondisyonluyum artık hem de daha derli topluyum. Yine de kalp gibi, kemik / kas / sinir gibi, tansiyon gibi sorunlarınız varsa bunlar size dokunur mu dokunmaz mı bilemediğim için temkinli yazıyorum - eğer kendinize uymayacağını düşünüyorsanız lütfen siz başka bir şeyler yapın. :)

Ben ilk etapta (daha önceden HİÇ egzersiz yapmak gibi bir adetim olmadığı için) dışarılarda (üstelik de Ocak ayının buz gibi havasında) yarım saat civarı yürüyerek ve yavaş yavaş tempo yapmaya çalışarak başladım hareketlenmeye.

Sonrasında da pek sevgili Zeynep'in tavsiye ettiği Jillian maceramı başlattım. Ben kendime "30 day shred" programını seçtim. 3 level'da olan bu programı 30 günde tamamlamak için her seviyeye kendim için 10ar gün biçtim. Level 1 ile başladım, ilk etapta "beginner" seviyesinde yaptım. Zorlanmam azalınca (gene yapabildiğim ölçüde) Level 1'in "advanced" seviyesine kendimi attım. Videoyu izleyince beginner / advanced derken ne dediğimi anlayacaksınız. Bütün mesele Anita'yı mı Natalie'yi mi takip edeceğinizi görmekte... Baktım Level 1 iyi gidiyor artık, Level 2'ye geçtim. Orada da gene Anita ile beginner seviyesinde çalıştım, bir süre sonra yapabildiğim ölçüde Natalie'ye katıldım. Onda da bir 10 gün kadar çalıştıktan sonra Level 3'e terfi ettim ve (itiraf ediyorum hala çoğu hareketi Anita ile birlikte beginner seviyesinde yapıyorum) 30 günü tamamladım. Çok çok çok faydasını gördüm ama her gün mutlaka yaptım, 1 gün haricinde hiç aksatmadım. 30 günün 30'unu da tamamladıktan sonra (şimdi yani) hafta sonlarında iki gün Level 1 + Level 3 yapıyorum genelde.









Kollarım, karnım, sırt ve boyun ağrılarım için ne kadar iyi geldiğini anlatamam size! Çok toparladı beni.

Fakat basen ve (özellikle alt) bacak sorunum olduğu için dert yanarken önce Özlemcim beni Leslie'nin yürüme programlarıyla tanıştırdı ve bir süre sonra da sevgili Şule beni Leslie'ye daha çok yoğunlaşmam konusunda teşvik etti. Bacak için yürümeden iyi ne olabilir ki? :)

Leslie Sansone ".... mile walk" programları yapıyor. 1 mil de var 2 mil de 3 de 5 de! Ben 3 mil programı ile başladım (arada evde canım sıkıldığında ve boş vaktim olduğunda 20 dakikacık süren 1 mili de yapmıyor değildim aslında ama tabii o ne terletiyordu ne de beni zorluyordu, tercihim yorulmaktan ve ter atmaktan yana benim). Bir hafta kadar önce de 5 mil programını buldum youtube'da, daha işime geldi açıkçası. Sırasıyla aşağıdakileri önerebilirim, kondisyon kazandıkça ilerleyerek yapmak isteyebilirsiniz. Ben 5 mil programına bayıldım, bitirdiğim zaman kendimi harika hissediyorum, en azından denemenizi mutlaka tavsiye ederim eğer kalp vs sorununuz yoksa (her milin sonunda 2 dakikalık daha hızlı boost kısımları var, Leslie de eğer yapamıyorsanız bu kısımlarda koşmayın, yürüyün diyor - aklınızda  bulunsun) :









Youtube'da hem Jillian Michaels'ın hem de Leslie Sansone'nin birçok farklı programı var: karın için, kalça için, onun için, bunun için... Biraz kurcalayınca birçok güzel egzersiz videosu çıkıyor ortaya. Ben faydayı bu ikisinden gördüğüm için güvendim sanırım (bir de kendimi bitkin ve tükenmiş hissetmiyorum, iyi hissediyorum onların egzersizlerini yaptıktan sonra ve açıkçası vücudumda da farkı görüyorum) ve bu nedenle de sanırım ikisinin sözünden çıkmam artık! :)

Kısa bitiş notu: Açık söylemek gelirse hafta içleri Jillian'la çalışmak daha işime geliyordu hepi topu 25 dakika sürdüğü için ve Leslie'ye en az 45 ama son dönemde 70 dakika ayırmak akşamları zaten kısıtlı olan zamanımı daha da sıkıştırıyor ama bir şekilde oturdu rayına, bir süre daha bu 6 programı döndürüp döndürüp yaparım diyorum.

Çok yaşasın hem Jillian hem de Leslie!! :)

7 yorum:

  1. Eline saglik Aslicigim,
    Gene faydali bir Paylasim olmus.

    Bu arada 46dk. Bir Video daha var.Bilmiyorum daha once baktimmi?
    Baslangicinda tanitim bölümünü sardirdiktan sonra geliyor.ara ara aletli bir egsersiz.Ben elimden agirliklari birakamadan sonuna kadar yapiyorum.Leslie bant-lastikli yaptiriyor.Arada degisiklik icin .

    Zaten Jillian da diyor.egsersizleri her an agirlikla Yapmak daha cok kalori yaktiriyor.Ne kadar kas calisirsa o kadarda enerji yakimi hizlaniyor diye.(Yakinda profösör olucaz onlarin sayesinde:). )

    "Walk away the Pounds with Leslie Sansone 3 mile Abs 46 min."
    Hosuna gidebilir.selamlar.(Yasasin yine cuma,umarim iyi gecer.!)
    Sule

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bilmiyorum onu şulecim, hiç denk gelmemişim. benim bant-lastiğim yok aslında ama edinmek kolay, ağırlıklarla deneyeyim hafta sonunda bir. teşekkürler söylediğin için.

      inanamıyorum kendime hahahahah bundan 3 ay önce "egzersiz" dendiğinde heyecanlanacağımı biri söyleseydi güler geçerdim! :))

      ay evet cumaaa yaşasın!! oleyoleyoley.

      Sil
  2. ASLICIM HARİKASIN ÇOK İYİ OLDU GERÇEKTEN HEPSİNİ SIRALAMIŞSIN NEREYE DE İYİ GELDİKLERİNİ PAYLAŞMIŞSIN.SAĞOLASIN ÇOK MAKBULE GEÇECEK.
    TEKRAR İYİCE HATİM ETMEYE DÖNÜYORUM YAZINI,
    SANA İYİ TATİLLER DİLİYORUM ASLICIM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim serapcım ne demek! işine yarayacağını umarım ;)

      güzel bir hafta sonu olsun hepimiz için, sevgiler! :)

      Sil
  3. Aslı ben de bi video tavsiye edeceğim çok basit bence ve karına hitap ediyo şimdiye kadar dimedim çünkü şimdi artık sıkı sıkı kilo vermenin zamanı
    Google 8 dakika karın egzersizi yaz bulursun youtube videosu 30 dk falan değişen hareketlerle günde sadece 8 dakikacık bide bunu dene
    Bi de spor maceram diyince öyle feneri anlatacaksın sandım dı rahatladım
    Tebrikler kocaman:)))
    Nuray

    YanıtlaSil
  4. Ya üf saçmalarının yine kelimeler yarım yamalak
    30 sn de ya da 45 snde değişen hareketlerle toplam 8 dakika
    Bu videoyu ve hareketleri seveceksiniz
    Nuray:))
    Vu da reklam gibi mi oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nuray sağol bu bilgi için, 8 dk nedir ki insan her gün rahatlıkla yapar! bugün yapacağım ben de bulup, yaşasın!

      sevgiler ve teşekkürler. :)

      Sil