21 Ocak 2013 Pazartesi

7 gün 1 diyet :)

Bir önceki "merhaba" yazımda da söylediğim gibi, apar topar girdim ben bu diyet işine. Hayatımın hiçbir döneminde zayıf bir insan olmadığım için diyet fikri bana hiç uzak olmamıştır. Bir iki kere haricinde de organize bir diyet yapmış değilim, herkesin çok iyi bildiği montinyaklar karataylar vs bana hiç uğramadı (yine de, o organize diyet maceralarım komiktir aslında, biri bir yaz tatilinde kuzenim S. ile Özdere - İzmir arasında mekik dokuyarak çıktığımız akapunktur macerasıdır ki annemin aradan geçen yüzyıllara rağmen kabak haşlamakla geçirdiği o yazı anlatmaktan hala bıkmadığını bilirim). Organize diyet girişimlerim de hep başarılı olmuş ama bittikten sonra kendimi hep kapıp koyvermişimdir. Disiplin sorunum büyük anlayacağınız ve muhtemelen gerçekten de "ideal" kiloma inmeden bırakmamam gerektiğini geldiğim bu 35. yaşımda ancak anlayabildim.

Yani: diyete yabancı değilim pek sıkı diyetlere girişmemiş olsam da... Bu sefer kararlıyım (?)

Bir haftadır diyetteyim. Bugün 1 hafta + 1 gün oldu. Saydığımdan değil aslında, zor geçmiyor. Hatta, şaşırtıcı derecede kolay. Bu tabii diyetin niteliği nedeniyle mi yoksa benim kafaya iyice sokmuş olmamdan ötürü mü pek bilemiyorum. Bilmek de çok önemli değil şu aşamada, iyi gidiyor olması yeterli, çok üzerinde düşünmemek lazım zaten.

Kendiyle son derece barışık bir insan olmama rağmen, şu anda olduğum kiloyu yazmayacağım. Diyet "bitince" yazarım muhtemelen. Şimdilik söyleyebileceğim şey, bir viktoryazsikrıt modeli olabilmek için önümde kaybetmem gereken yaklaşık olarak 50+ kilo olduğudur. İdeal kiloma inmem için ise sanırım 40 kilo vermem gerektiğini söyleyebilir işin uzmanları. Benim kendime koyduğum hedef ise 25 kilo. Yani bu öyle 1-2 ay sürecek bir diyet ol(a)mayacak. Uzun soluklu bir maceraya atılmak lazım, 1 yıl da sürebilir, daha kısa ya da daha uzun olabilir. Ama olacaksa sağlıklı olacak.

Özellikle de benim gibi hipertansiyon hastası insanların (ve tabii şeker hastalarının, kalp hastalarının, bilumum diğer hastaların ve dahi sağlığını yitirmek istemeyen herkesin) mutlaka doktor kontrolünde ve kendini bilerek yediklerine dikkat etmesi gerektiği konusunda bir ufak hatırlatma yapmak istiyorum bu noktada. Ben yol göstermek için yazmıyorum, asla kimseye yol göstermek de istemiyorum. Kendi yaşadıklarımı yazıyorum sadece. Aman bunda anlaşalım lütfen!

Mehtap Hanım'ın diyet programını takip ederek geçtiğimiz bir hafta boyunca ne yedim ne yaptım listeleyeceğim aşağıya, sıkıcı bölüm gelsin:

1.gün (14.01.2013) : Programın yayınlandığını sabah işe gittiğimde gördüğüm için pek hazırlıklı olamadım, neyse ki yemekhanesinde bir salata büfesi olan işyerimde uygulanması da çok büyük sorun çıkarmadığı için pek zorlanmadım. Ayrıca o gün evden çıkmadan (her zaman yaptığımın aksine) yanıma kahvaltı almış olmam da şahane oldu demeliyim!


1.gün
08:30
2 dilim çavdar ekmeği
krem peynir
11:20
1 bardak ayran (200ml, hazır)
12:45
1 dilim kepek ekmeği
zeytinyağlı fasulye
zeytinyağlı kereviz
kırmızı lahana & marul
turp
mercimek çorbası
16:00
1 kase yoğurt
16:30
10 adet fındık
19:15
4 köfte
salata

















Bu ilk günü "atlattıktan sonra" akşam gittim ve alışveriş yaptım tabii. Elma aldım, bal aldım, "light" ton balığı aldım, ceviz aldım, fındık aldım, evden de biraz mandalina, peynir, zeytin yürütüp işe götürdüm. Genelde yemekhanede çıkanlarla idare ederek ve arada da yanımdakilerle destekleyerek aşağıdakileri hapır hupur yedim!

Kalan günleri zamanında yazmamış olduğum (blog tutmak yeni aklıma geldiği) için ve şimdi de tabii ki üşengeç yapıma yenik düşmem nedeniyle uzun uzun yazmadan excel'de psikopatça tuttuğum "yediklerim listesini şuraya direkt kopyalıyorum izninizle:

2.gün
3.gün
08:00
1 adet kuru erik
07:45
6 adet yeşil zeytin
2 dilim çavdar ekmeği
2 dilim bol tahıllı ekmek
krem peynir
1 dilim beyaz peynir
10:30
2 mandalina
10:45
1 elma
3 adet ceviz
10 adet fındık
12:45
kafkas çorba
12:45
1/2 kase ezogelin çorba
kırmızı lahana & marul & soğan
kırmızı lahana & marul & turp
light tonbalığı
1 servis kaşığı z.yağlı barbunya
haşlanmış karnabahar
1 servis kaşığı kabak tarator
yarım kase cacık
1 dilim kepek ekmeği
1 dilim kepek ekmeği
16:00
1 elma
16:00
1 elma
2 adet altınbaşak bisküvi
16:45
2 adet altınbaşak bisküvi
19:00
8 kaşık karnabahar
19:00
1 tavuk göğsü (domatesli, soğanlı)
salata
salata
4.gün
5.gün
07:45
6 adet yeşil zeytin
07:45
6 adet yeşil zeytin
2 dilim bol tahıllı ekmek
2 dilim bol tahıllı ekmek
1 dilim beyaz peynir
1 dilim beyaz peynir
10:45
3 adet petitbeure bisküvi
1 çay kaşığı bal
1 kase yoğurt
10:45
1 portakal
13:00
1/2 kase tutmaç çorbanın suyu
10 adet fındık
zeytinyağlı pırasa
12:30
kırmızı lahana & marul
kırmızı lahana & marul
1 dilim kepek ekmeği
1 dilim kepek ekmeği
1 parça ızgara tavuk (kalça)
16:00
1 elma
4-5 kaşık domates çorbası
2 ceviz
16:30
4 adet altınbaşak bisküvi
19:00
6 kaşık karnabahar
şekersiz büyülü bahçe chai
1 köfte
19:00
6 kaşık kabak kalye
salata
salata


"Vay annecim!" diyorum şimdi baktıkça. Sürekli yemişim sürekli yemişim. Akşamları da iki lokma bir şey olsa atıştırabileceğim, tam benlik olay aslında. :)

Ve geldik hafta sonuna, zurnanın zırt dediği yere, ipin ucunu kaçırıp öğünleri birbirine kattığım iki güncüğe! Her iki gün de dışarılardaydım ve her iki gün de programı yapan kişi değil uyan kişiydim. Dolayısıyla da aşağıdaki tablo çıktı karşımıza:


6.gün
7.gün
08:00
1 tost (beyaz peynirli, çavdar ekm.)
08:00
1 katı yumurta
1 domates + 1 salatalık
1 domates + 1 salatalık
11:00
3 adet petitbeure bisküvi
1 dilim çavdar ekmeği
1 kase yoğurt
12:30
domates+salatalık
13:00
1/2 ceviz
1 parmak dilim emantal peyniri
3 dilim mandalina
13:30
1 ceviz
16:00
marul-domates-roka salatası
14:30
4 adet eti form
2 dilim beyaz peynir
16:30
salata (roka, marul, havuç, soğan, turp)
1 kaşık patlıcan salatası
2 adet sarıkanat
1 adet sarıkanat
4-5 hamsi salamura
1 parça lakerda
4 adet karides (küçük)
20:00
1,5 mandalina
21:30
1 adet beypazarı kurusu
1,5 ceviz
21:30
1 adet petitbeure bisküvi


Yedik içtik ve haftayı bitirdik! :)

Haftamın tepe noktası: kardeşim ve arkadaşlarımızla birlikte maç seyretmek için oturduğumuzda onların türlü kızartmaların combo tabakLARına ve de litrelerce biraya kendilerini gömdükleri masada benim limonlu su + kahve (tabii ki sade ama ben zaten neyse ki kahveyi mutlaka ve sadece sade severim) + papatya çayı ile edebimle uslu uslu takılmam.

Haftanın keşfi: Doğadan marka "büyülü bohça chai". Zencefil & tarçın karışımıyla beni tavladı, öneren sevgili arkadaşım B.'a teşekkürler! Özellikle de Cumartesi günü deli yağmur yedikten ve donduktan sonra yorgun argın eve döndüğümde tüm derdime derman oldu. :)

Kendime koca bir "aferin" : Hem Cumartesi hem de Pazar günlerini "rakı+balık" sofralarında geçirmeme rağmen hem mezeler konusunda kendime hakim olmam hem de "bu hafta alkol yok lütfen" dendiği için suya talim etmem (ve bundan ötürü de mutsuzluk hissetmemem) nedeniyle kendime koooooskoca bir aferini borç bilirim efem!

Son olarak:

Pek içime de sinmedi aslında böyle tablo tablo koyup geçmek ama gerçekten yorgunum, söz bundan sonra daha detaylı olur günlük yazılarım ama bir haftayı idare edeceksiniz gençler: diyete alışmak kolay değil ;) :P

Daha da son olarak:

İki tane fotoğraf yükleyecektim ama blogspot gakguk etti yüklemedi gitti. Görselsiz olsun, temiz olsun diyelim.

2 yorum:

  1. Merhaba
    Ayni yolun yolcusuyuz. Ben de Mehtap Hanim'i takip ediyorum. Aynen 14 Ocak'ta basladim ve evet ya bayagi iyi gidiyor. Aksamlari erken yedigim icin, 11'e dogru acikmam ve alkol icememem disinda bir derdim yok. Sanirim kalabalik bir grubun icinde olmak, herkesin ugrastigini bilmek de motivasyona yardimci oluyor. Hafta sonu da hic abartmamissiniz canim gayet iyi. Kadayif yedim diyenler filan var siz yine iyisiniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Dudu, insanın yalnız olmadığını bilmesi pek güzel gerçekten de! :)
      Ben maalesef Mehtap Hn'ın blog post'ları haricinde yorumları vs detaylı olarak takip edemiyorum ama az önce baktım da gerçekten çok da fena değilmiş performansım - dediğiniz gibi, motivasyon açısından önemli "birlikte" bir şeyleri başarmak. Haberleşmeye devam edelim, sevgiler.

      Sil